Sunday, April 26, 2009

劳动节主题"闻劳色变"


五月一日的脚步声越来越近了。今天,在前往云顶参加研讨会的路上,久违的一位搞西餐的朋友拨来了一通电话。他问说劳动节前后要不要去金马伦,他有订了公寓,可以打麻将。牧牛人在那几天有了外出节目,无法随同。只是普通的来电,但他有一句话让我深思的。。。

“走人啦!别留在KL。。。几年了,留在KL看外劳,满街都是外劳,五月一日外劳节。。。”

言重!言中!不久前,吉隆坡市长发表大都会三大症群:(一)交通、(二)水患、(三)外劳; 新任内政部长希沙幕丁就任时强调将从多方面来探讨外劳课题;警方居民对话会逃离不了外劳败治安的论调;公寓居民对外劳的文化反感;小贩投诉外劳抢滩等。

如果牧牛人的朋友已感觉到劳动节犹如外劳节,牧牛人就给今年的主题命为“闻劳色变”。

从经济角度来看,我国各行各业已经到了无“外劳”不欢的境界。一些国人可以效劳的行业已经签约似的交由外劳打理了,更有一些变成了“劳板”,所以一举对外劳赶尽杀戒是不可能的。事出必有因,外劳问题非天意。

最近发生的出境造假印章,在边界无证通关,十四岁我国姑娘被拐至缅甸,牧牛人在想,新任内长应该知道吧!

牧牛人有时手痒,会去翻看国会上下议院议员提问的问题,有关外劳的问题比比皆是,难道外劳问题最容易问,或是国会议员最喜欢问?

牧牛人不想猜彻了,只想尊贵的新上任内政部长会把治安排第一,外劳问题摆第二,别摆一边。

4 comments:

阿武叔 Uncle Boo said...

亲爱的,別再信口开河,今天不再是琼瑤的年代,海誓山盟不再让人痴狂了。

我不要再听到你只是说爱我,我要你给我...........钱!

我们以前讲人NO ACTION TALK ONLY,现在我感觉到从308就讲要改革的人,到现在还只是NO ACTION TALK ONLY。

Haris Angel said...

Dipetik dari Suara Keadilan (dari markas Angkatan Muda Keadilan) (http://www.suarakeadilan.com/sk/beritautama/2009/04/4408)
Cadangan penalti RM50,000 bagi anggota dewan undangan negeri dan RM100,000 bagi anggota parlimen yang melepaskan jawatan tanpa sebab munasabah adalah satu cadangan keanak-anakan kerana tidak masuk akal kata Timbalan Angkatan Muda (AMK) KeADILan Faris Musa.
Berikutan kenyataan Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang yang mahu penalty itu di kenakan keatas mana-mana Adun atau Ahli Parlimen yang mahu meletak jawatan tanpa sebab manasabah.
Beliau juga mencadangkan jika perletakan jawatan itu atas alasan bagi mendapat mandat baru daripada pengundi bagi Adun terbabit untuk menyertai parti gabungan, penalti itu perlu dikurangkan separuh.
Sementara itu, satu lagi kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir menyokong supaya Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengenakan hukuman terhadap wakil rakyat yang meletak jawatan sesuka hati tanpa alasan yang kukuh.
Katanya, perbuatan meletak jawatan dalam kalangan Anggota Parlimen atau Anggota Dewan Undangan Negeri pembangkang dengan sewenang-wenangnya, kini seolah-olah menjadi trend bagi memastikan parti mereka sentiasa mendapat perhatian.
Perbuatan itu katanya merugikan rakyat dan negara kerana pilihan raya kecil memerlukan perbelanjaan besar setiap kali diadakan, selain mewujudkan suasana tidak selesa dalam kalangan penyokong parti-parti yang bertanding.
Faris membidas kenyataan Tan dan Mukhris sebagai tidak masuk akal kerana amalan perletakan jawatan adalah perkara biasa yang diamalkan di negara-negara berasakan demokrasi.
“Kenyataan itu amat tidak masuk akal serta agak keterlaluan dan memihak kepada kerajaan Barisan Nasional sahaja tanpa mengambil kira pendapat pihak lain,” jelas Faris kepada Suara Keadilan.

lookcow said...

很多NATO盟友在308后当官了。

牧牛人

Anonymous said...

外劳的问题是我国政府的政策所制造的。这么多年以来,政府一直都在忽略Automation.最好的例子,我们身为农业国,到今天今日,就连我国最大的棕油公司,SIME DARBY还
是依靠外劳操作,反观在先进的国家,一个农夫的家庭,就可以料理几百英亩的小麦田,他们用小型飞机施肥和施农药等等。我们呢?我们忽略Automation和发展LABOUR
INCENTIVE 的行业,制造就业机会给外劳。相反的,先进国如新加坡,引进传业人士,带动各行业,制造就业机会给当地人民。'进成'